Kerecseni népszokások és a szer

szn_5335.jpgA Kerecsen ősi Ünnepünk. A Fény ünnepe. Kezdete a téli napforduló, és egészen újévig tart. A karácsonyt is szánt szándékkal tette erre az ünnepre a keresztény vallás. Az idei Kerecsen a szokottnál is sokkal különlegesebb, mert általában a téli napforduló December 21-re esik, de az idén Dec. 22., ami egy roppant spirituális szám. A legnagyobb sötétségben tud megszületni a fény és ezt segíti a Kerecseni szer.

Kerecseni Népszokások

 

A finomságoktól rogyadozó, szépen terített asztal ugyanolyan fontos eleme volt a kerecsennek a régi időkben is, mint ma. Azonban az asztal díszítésének és az ünnepi étkezésnek igen szigorú előírásai voltak. A karácsonyi asztalterítőbe gabonát tettek, és abból szórták szét vetéskor a magvakat, ezzel biztosítva a bő termést.

A gabonamagvak a terített asztalról sem hiányozhattak, később ezekkel etették meg a tyúkokat, hogy sokat tojjanak. A szalmának is nagy jelentőséget tulajdonítottak, ha az asztal alá tették, akkor Jézus születésére utaltak, amikor pedig az állatok alá helyzeték, vagy a fákra kötözték, akkor egészséget, bőséges szaporulatot és jó termést reméltek a rituálétól. A hagyomány szerint a ház asszonya semmiképpen nem állhatott fel vacsora közben, mert a tyúkjai nem tojtak volna jól.

 

Ajánlott cikkek

 

 

 

Figyelmedbe ajánlom, hogy az Aktuális Spirituális Szerveződésük is a Kerecsenhez fűződik, ha még nem tudnád.

Boldog Kerecsent kívánok mindenkinek és, hogy szülessen meg a fény mindenki szívében.

 

szn_5334.jpg