A teljes Nag Hammadi könyvtár

kodex.jpg

A legjelentősebb apokrif (elrejteni) lelet. Egyben a legősibb gnosztikus anyagok tárháza. Olyan, a bibliában is megemlített evangéliumokat is tartalmaz, melyeket a Vatikán kanonizált (megsemmisített, illetve az összes megsemmisítésére parancsod adott ki) a különböző zsinatain (a biblia cenzúrázását szolgáló megbeszélésein).

1945-ben a dél-egyiptomi Nag Hammádi (az ókori Khénoboszkion) közelében, nem messze Luxortól kerültek elő. Nem szervezett ásatás során, hanem a helyi lakosság fedezte fel, így a tudomány sokáig nem is tudott róluk. Muhammad al-Samman és Kalifah Ali al-Samman találtak rá, miközben jó termőföldet kerestek. A pontos időpont és lelőhely emiatt nem azonosítható. A lakosok visszaemlékezése szerint a talált papiruszok egy részét tüzelőanyagnak használták fel. A kódexek 1946-ban tűntek fel először Kairóban, majd évekig húzódó tárgyalások után a kairói Kopt Múzeum tulajdonába kerültek.

Az iratok nagyobbik része a 4. századból származik. A gnoszticizmus, mint a kereszténység egyik szinkretista irányzata, Alexandriában alakult ki a 2. század folyamán. A lelet jelentősége a kora keresztény eszmei áramlatok kutatására nézve felbecsülhetetlen, hiszen megtalálásáig a titokzatos, eretnekségnek tartott mozgalom elveiről, belső életéről, tanításairól csakis az ellenlábas ókeresztény irodalomban lehetett olvasni. Így a 20. század közepéig meglehetősen egyoldalú és torzított kép alakulhatott ki a gnoszticizmus-kutatókban.

A gnózis tőszó egy görög eredetű kifejezés, jelentése tudás. Nem összekeverendő az agnoszikussal, mely kifejezésnek szó szerinti jelentése: nem tudás. A görög nyelv különbséget tesz a racionális tudás és a tapasztalati tudás közt, mely személyes megvilágosodás útján vezet el a gnózishoz. A Nag Hammadi kódex az egyik legjelentősebb gnosztikus szöveggyűjtemény. Jól látható rajta, hogy különböző források munkáinak összessége. Senkinek sem javaslom, hogy szentírásnak vegye, de inkább ezt mint a bibliát, már csak azért is, mert ez sokkal régebbi bármelyik fennmaradt bibliánál, és többek között ezen iratok megmásításával, és tartalmuk szelektív összeollózásával hozták létre a ma ismert keresztény bibliát úgy, hogy az beleférjen a Judaizmus szintén szintetikus tanaiba. De legyen elég ennyi felvezetés, nézzük meg a művet, Arany László fordításában. Elsőként hagyok egy linket a könyv megvásárlásához, majd egy letöltési linket, melyen docx formátumban letöltheted.

teljes_nag_hammadi_konyvtar_nag_hammadi_gnosztikus_konyvtar_magyarul_angyali_menedek_kiado_konyvek_konyv.jpg

A könyv megvásárlása: magyarmenedek.hu

A könyv letöltése: data.hu

nag-hammadi.jpg